1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Kutlu Olsun.

Değerli Denizci Kardeşlerim,

Kıtalara ve okyanuslara açılan bir köprü konumundaki ülkemizde denizciliğin önemi büyüktür. Denizleri birbirine bağlayan iki önemli suyoluna ve bir iç denize sahip Türkiye'nin, tarih boyunca stratejik konumu nedeniyle önemi her geçen gün artmaktadır. Lozan Barış Antlaşması’yla yabancı ülke gemilerine tanıdığı ayrıcalıkları 1923 yılında kaldırmasını takiben, TBMM de 20 Nisan 1926 Tarihinde kabul edilen Kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe girmiş ve bu kanun;‘Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır’ hükmünü getirerek daha önceden yabancılara açık olan bu faaliyetleri bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceğini belirtmiştir. Bu nedenle her yıl 1 Temmuz gününü Ülkemizde ‘Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’ olarak kutluyoruz.

Tarih boyunca denizi iyi kullanabilen, deniz hak ve menfaatlerini koruyup, geliştirebilen ülkeler diğerlerine göre daha fazla başarıya ulaşmıştır. 80 yıllık tarihimizde rekor kıran ihracat mallarımızın zamanında ve düzgün bir şekilde ilerlemesi, gelişimini sürdürmesi için denizlerimize ve denizciliğimizin daha da gelişmesine ülkemizin ihtiyacı vardır. Üç tarafı denizlerle çevrili ve iki büyük boğaza sahip ülkemizin jeopolitik açıdan önem taşıyan konumunu ve zengin potansiyelini denizciliğimiz açısından da en iyi biçimde değerlendirmek gerekmektedir. Ülkemiz deniz taşımacılığını geliştirmek için her türlü avantaja sahiptir. İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi olarak sorumlusu olduğumuz Foça, Aliağa, Dikili ve Ayvalık bölgelerinde denizlerden sağlanan imkânların arttırılması için çalışmalarımız devam etmekte olup Denizci Millet Denizci Ülke vizyonumuzla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Denize sırtına dönen değil denizle yaşayan denizden ekmeğini çıkaran bir millet yaratmak için elimizden gelen tüm çabayı göstermeye devam edeceğiz.

Koronavirüs salgını bizlere denizciliğin önemi tekrar hatırlattı. Tüm ulaşım kanalları kapalı veya kontrollü olarak hizmet verirken denizciler tedarik zincirlerinin bozulmaması için tüm kanallar açık şekilde çalışmışlardır. Tüm denizci kardeşlerimizi bu özverili çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tarihimizin tüm büyük denizcilerini, deniz savaşlarında, deniz kazalarında hayatını kaybeden bütün şehitlerimizi, bu mesleğe emeği geçen ve ebediyete intikal eden tüm denizcilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, tüm denizcilerin ve tüm halkımızın 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutluyorum.