2023 Yılı Mesajı

2022 yılının son çeyreğinde seçimlerimizi tamamlayarak hayırlısıyla yeni bir yıla ve döneme adım attık. Acısıyla tatlısıyla geride bıraktığımız yılda yaşananları tecrübe ederek önümüzdeki süreçte daha iyi bir hizmet anlayışı ile Sektörün çatı kurumu Deniz Ticaret Odamızı yönetimimiz ile birlikte sorumluluk alanımızda en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağız.

Geçtiğimiz dönem şahsım, yönetimim ve meclisimiz olarak sektörümüz ve üyelerimiz için elimizden gelen tüm gayreti gösterdiğimize inanıyorum. Sorumluluk alanımızın ihtiyaçlarını, sorunlarını bütçelerimizin el verdiği imkânlar doğrultusunda, imkânlarımız kısıtlı kaldığında ise merkez yönetim kurulu Başkanımız Sayın Tamer Kıran’ın ve yönetim kurulu üyelerinin destekleriyle çözmeye çalıştık.

2018 yılında 155 üye ile hizmet vermeye başlayan şubemiz bugün yaklaşık yüzde 60 artış ile üye sayısını 247’e ulaştırdı. Her geçen gün sektörümüzün küresel olarak ivme kazanmasıyla birlikte ülkemiz ve alanımızda bizlere yeni sorumluluklar yüklemekte. Bizler de bu küresel değişime ayak uyduruyor, üyelerimize gerekli hizmeti verme yolunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeni dönemde tamamlanmış projelerimizin yanı sıra hali hazırda devam etmekte olan projelerimizi yakinen takip edecek, yeni projelerimizi de hayata geçirmek için var gücümüzle çalışacağız.

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın en yeni şubesi olmamıza rağmen Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Tamer Kıran’ın büyük destekleriyle 2020 yılında şubemiz kendi öz malında üyelerine hizmet vermeye başladı. Hizmet binamızın alımı hem Odamıza maddi getiri hem de üyelerine hizmet noktasında üstünlük sağlamıştır.

Oda olarak, ülkemize ve Aliağa’mıza ekonomik anlamda büyük döviz girdisi sağlayan ve cari açığımızın kapanmasına yardımcı olacak çok güzel bir projeye Başkanımız Tamer Kıran’ın özverili çalışmaları ve destekleriyle 2022 yılında imza attık.  16 Şubat 2022 tarihli Aliağa Gümrük Müdürlüğü’nden gelen resmi yazıya istinaden transit gemilere yakıt, kumanya ve personel değişim hizmeti için onay alındığının müjdesini verdik. Başkanımız Tamer Kıran Bey’in destekleriyle, Odamızca yapılan yazışmalar ve girişimler sonucunda Aliağa’da ilk transit yakıt ikmal işlemi Mart 2022’de gerçekleşmiş oldu.

Aliağa- Midilli arasında karşılıklı vapur seferleri için çalışmaları Aliağa Belediyesi ile işbirliği içinde 2019 yılında başlatmıştık. 2020 Martında başlayan pandemi nedeniyle zaruri olarak çalışmalarımız yavaşladı. Normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte Aliağa’mıza büyük katkı sağlayacak bu projeye tekrar hız verdik. Şuan tüm izinler alınmış durumda. Herhangi bir aksilik yaşanmaması durumunda yaz ayında seferlerin başlaması planlanıyor.

Yoğun sanayi kuruluşlarının yer aldığı bir coğrafyada bulunsak da sorumluluk sahamızda önemli deniz turizmi merkezleri de var. Bölgemizin güney- kuzey aksında Eski-Yeni Foça, Yeni Şakran, Çandarlı, Dikili ve Ayvalık gibi yerli ve yabancı turistin ilgi gösterdiği çok önemli merkezler yer almaktadır. Bu merkezlerimizde faaliyet gösteren toplam 5 bin 26 kapasiteli 100 adet gezi teknemiz ve 29 su sporları merkezi bulunmaktadır. Deniz turizminin en önemli unsuru olan birçok plajımız Mavi Bayrak alarak hizmet vermeye istikrarlı bir şekilde devam etmektedir.

2020 ve 2021 yılları arasında pandemi süreciyle birlikte denizde yaşam, denizde tatil ve tekne sahipliği önem kazanmış 2022 yılında da bu oran artarak devam etmiştir. Özel tekneleri ağırlayabileceğimiz, Ayvalık ilçemizde bulunan Setur Ayvalık Marina sorumluluk sahamızda bulunan tek özel marina konumundadır.

Bölgemiz Ege yaşantısının doğal güzelliklerini, mitolojik öğelerini, kültürünü bir arada yaşamak isteyenlerin ve kuzey-güney seyirlerinin vazgeçilmez durak noktasıdır. Bunun yanı sıra artan talep doğrultusunda Yeni Foça’da bulunan ve inşası tamamlanmak üzere olan OASİS Marina kısa süre içerisinde hizmete açılacak. Yeni Foça’daki marinamız ile bölgemiz yaklaşık 300 yatlık yeni bir marina daha kazanmış olacak. Bununla birlikte yat turizmi ve marina sektörü bölgemizde ivme kazanacak.

Deniz turizmine ivme kazandıracak bölgedeki bir diğer yatırım Çaltıdere’de inşaatı tamamlanmak üzere olan yat imalathanesi. Yat Çekek ve İmalat Projesi, çok büyük bir ivmeyle dünyanın önemli lüks yat üreten ülkelerinden olmaya adayken, bu projeyle birlikte hem yerimizi sağlamlaştıracak hem de dünya yat imalat pazarından çok daha fazla pay alabilir duruma geleceğiz. Bu projeyle yan sanayisini de işin içine kattığımızda yüksek oranda istihdamla birlikte milli ekonomiye büyük katma değer sağlayabileceğini düşünüyorum.

Aliağa’mızın, Türkiye’nin denizcilik sektörünün önemli kalelerinden biri haline gelerek gelişimine ve yatırımlarına hızlı bir şekilde devam edeceğini biliyorum. Bu gelişmeler doğrultusunda sektörün sorunlarına ve üyelerimizin önünü açacak tüm girişimlere merkezimiz ile uyumlu çalışarak çözümler ve projeler üretmeye devam edeceğiz. ‘Denizci Millet, Denizci Ülke’ vizyonumuzu tüm toplumumuza hissettirerek denizle olan bağlarımızı çok daha güçlendirmek için Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi olarak çabalarımız tüm hızıyla devam edecektir.

Adem ŞİMŞEK

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi

Yönetim Kurulu Başkanı