BAŞKANIN MAYIS AYI MECLİS KONUŞMASI

Değerli Meclis Başkanım,  Değerli Meclis Üyeleri

Covid 19 salgını tüm dünyayı olduğu gibi bizleride etkiledi. Devletimizin aldığı önlemler, sokağa çıkma yasakları yeni vaka sayılarını günden güne azaltarak normalleşme dönemine girmemizi sağlamıştır. Bu sebepten dolayıda tedbiri elden bırakmadan önlemler gevşetilmeye başlanmıştır. Bu dönemde hem sağlık sistemimiz hem de sağlık çalışanlarımız olağunüstü bir çabayla bu virüse karşı zafer kazanmışlardır.

Bu dönemde denizciliğin önemi tekrar ortaya çıkmış, tüm ulaşım kanalları kapalı veya kontrollü olarak hizmet verirken denizciler tedarik zincirlerinin bozulmaması için tüm kanallar açık şekilde çalışmışlardır. Tüm denizci kardeşlerimizi tebrik ediyorum.

Bu zorlu dönem tüm dünyada olduğu gibi bizde de ekonomide daralmaya yol açmıştır. Beklentilerimiz 2021 yılında çok daha iyi olacağını göstersede bu zor dönemde TOBB ve Deniz Ticaret Odası öncülüğünde Sanayi, Ticaret, Sanayi ve Ticaret Odaları ile Ticaret Borsaları ve Deniz Ticaret Odalarına kayıtlı şahıs firmalarının desteklenmesi amacıyla Ekonomik İstikrar Kalkanı tedbirleri kapsamında Halkbankası ‘‘İşe Devam Desteği-Küçük İşletme Can Suyu Kredisi’’ oluşturulmuştur. Krediden yararlanacak “şahıs firmasının”; Sanayi, Ticaret, Sanayi ve Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve Deniz Ticaret Odaları’na kayıtlı olması, Yıllık cirosunun 3.000.000 TL’yi aşmaması, İktisadi faaliyetlerine devam etmesi ve firmanın 01.04.2020 tarihinden evvel kurulmuş olması, Halkbankası Esnaf Destek Paketi’nden faydalanmamış olması, İflas, fesih, iflas erteleme, iflas erteleme tedbir ve konkordato kararı olmaması ve aktif takip kaydının bulunmaması, önkoşullarını taşıması gerekmektedir.

Ayrıca Kredi Garanti Fonu kefareti ve Odamızın maddi katkıları ile DENİZBANK ile Nefes Kredisi projesi hayata geçirilmiştir. Üyelerimiz krediye başvurabilmek için öncelikle Odamızdan açıklama olarak "Nefes Kredisi başvurusu içindir." ibareli faaliyet belgesi alacaklardır. Faaliyet belgesi ayrıca dijital ortamdan da temin edilebilecektir. Bu belge olmadan banka talep kabul etmeyecektir. Üyelerimize verilecek nefes kredisi'ne özel hazırlanmış faaliyet belgesi şablonu "faaliyet belgesi - nefes kredisi" adıyla TOBB sistemine tanımlanmış olup verilecek bu belge için üyemizden ücret talep edilmeyecektir.

Bu zorlu süreçte devletimizin, bakanlıklarımızın ve odamızın katkılarıyla deniz turizm için alınacak belgeler bedel alınmadan 1 yıl daha uzatılmış, gemi acenteliği kartları süre bitiminden itibaren herhangibir işleme gerek olmadan 3 ay süre ile uzatılmış ve tüm evraksal gereklilikler minumum zorlukla ve kontakla ticaretin dönmesi için hızlı bir şekilde revize edilmiştir. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Geçen hafta aldığımız bir uzatma haberi daha bizi mutlu etmiştir. Sayın Tamer Kıran Başkanımızın bire bir takipleri sayesinde kıyı tesislerine işletme izni verilmesi hakkındaki genelge 1 yıl daha uzatılmıştır. Özellikle fuel oil sevkiyatı yapan ve TÜPRAŞ’ın eski kargo iskelesini kullanan üyelerimizle birlikte Yönetim Kurulu üyemiz TÜPRAŞ’ı da rahatlatan bir gelişme olmuştur. Başkana ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

-2-

Bu süreçte Odamız faaliyetleri düzenli olarak devam etmiş üyelerimize hizmet aksamaması için dönüşümlü çalışma sistemine geçilmiştir. Haftalık olarak % 50 personelimiz odada kalan % 50 personelimiz ise evlerinde online olarak ellerinde geleni yapmışlardır.

Bu süreç içerisinde geçmiş aylara göre biraz daha hızlanan gemi söküm firmalarımızada şubemizce bilirkişi atamaları yapılarak virus kaynaklı gelmeme gibi problemler yaşatmadan gerekli raporlar hazırlanmıştır. 27 Şubat 2020–12 Mayıs 2020 arasında yaklaşık 27 bilirkişi işlemi yapılmıştır.

Covid 19 virüs sebebiyle bu yıl iftar yemekleri organize edilememiştir. Fakat merkezimizin desteği ile her meclis üyesine 1000.- TL karşılık 10 adet 100.tl hediye çekleri düzenlenerek ihtiyaç sahiplerine Odamız meclis üyeleri vasıtasıyla dağıtılmıştır.

İstatiklere girdiğimizde malum bu Covid nedeniyle Ocak ayında 480, Şubat 424 gemi,Mart ayında 444 gemi,Nisan’da ise 424 gemi gelmiştir.Bunların toplam tonajı 16 milyon 837 bin net ton,gross tonu da 34 milyon tondur. Gerçekten çok şükür Aliağa’da bu çıta yükselmiş ileriye doğru gidiyor. 2019 sonu gemi adedi 5135 adet, gross tonu da 94 milyon idi. Umuyorum ki bu rakamları da geçeceğiz.

Gelişmeler bu şekilde. Biz tabi yakın temasta herkesle görüşmeye çalışıyoruz. Ama kuramadıklarımızdan da burada herkesten de şahsım adına da ekibim adına da özür diliyorum. Çünkü malum herkese bir anda ulaşılamıyor. Ama mümkün mertebe herkesin halini vaktini derdini sormaya çalışıyoruz.

İnşallah Allah nasip ederse en kısa zamanda yüz yüze gelir yapılması gereken işlerimizi de hızlı bir şekilde Aliağamıza, çevremize Eski Foçamıza Ayvalığımıza, Dikilimize vermeye çalışacağız. Malum tabi alınmış olan kararlar vardı. Bunların hepsini malum sebeplerle iptal ettik. Ama inanıyorum ki en kısa zamanda hep beraber mutlu günleri göreceğiz.

Sözlerime son verirken Toplantı yapamadığımız süreçte geçen 23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramını, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı, 10 Mayıs Anneler gününüzü kutlarım.

Mübarek Ramazan Bayramınızı da şimdiden kutluyor, hayırlı uğurlu olmasını denizcilik camiasına bereket getirmesini ümit ediyorum. Herkesi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.