BAŞKANIN OCAK MECLİS KONUŞMASI
Değerli Meclis Üyeleri,
İzmir’de terör örgütü PKK’nın adliyeye yönelik hain saldırısına kahramanca karşı koyan ve hayatı pahasına olası faciayı önleyen polis memuru Fethi Sekin ve adliye görevlisi Musa Can’ın şehadetlerinin 3. Yılında huzurlarınızda rahmetle anıyorum.
Odamız, denizcilik sektöründe AR-GE ve İnovasyon kültürünün geliştirilmesi, yeni deniz teknolojileri ile yüksek katma değerli üretim ve ihracat hedeflerine katkı sağlanması amacıyla “ Denizci Millet Denizci Ülke” adıyla fikir ve proje yarışması başlattı. Yarışma, deniz ulaştırması, deniz ticareti, gemi ve yat inşa, deniz turizmi ve istihdam alanlarında ülke çapında ortaya konulabilecek yeni uygulanabilir fikir projeleri kapsıyor. Başvurular 27 Mart 2020’ ye kadar Deniz Ticaret Odası web sitemizden kabul edilecektir. Değerlendirmeler neticesinde birinciye 50 Bin, ikinciye 30 bin ve üçüncüye 15 bin TL teşvik ödülü verilecektir.
Bir yılı daha geride bıraktık. 2020 yılının Ülkemize Sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini dilerim.
Uluslararası Denizcilik Örgütü ( IMO ) tarafından 1.Ocak.2020 tarihinden itibaren % 0,50 küresel kükürt üst sınırının uygulama kararı alması, dünya denizcilik ve yakıt piyasalarında yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır. Yıllık 250 milyon ton olarak tahmin edilen dünya yakıt pazarını oluşturan yaklaşık 50 bin ticari gemi mevcuttur. Bu gemiler 200 milyon ton fuel oil ve 50 milyon ton deniz motorine tükettiği tahmin edilmektedir. IMO 2020 sonrası bu Pazar 50 milyon ton sülfürlü fuel oil, 120 milyon ton çok düşük sülfürlü fuel oil ve 80 milyon ton deniz motorininde oluşması bekleniyor.
Ulaştırma ve Altyapılar Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü ’nünde IMO kurallarının Türkiye’de ve Dünyanın değişik bölgelerinde uygulanma ve denetimi konusunda bilgilendirme çalışmaları devam etmekte olup, acentelerimizin hizmet verdiği tüm armatörlere bu kurallar doğrultusunda hazırlıklı olmaları hususunda bilgilendirme yapmalarını önemle belirtmek isterim.
Türkiye’nin Yeni Tip Denizaltı Projesi'nin ilk denizaltısı Piri Reis, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla yapılan törenin ardından suyla buluşturuldu. Piri Reis son teknoloji özellikleri ile göz kamaştırdı. Entegre Muhabere Sistemi kapsamında telsiz sistemleri (taktik veri linkleri dâhil), Uydu Haberleşme Sistemi, Dost Düşman Tanıma/Tanıtma Sistemi (IFF), Muhabere Kontrol Sistemi, kullanıcı terminalleri, Mesaj İşletim Sistemi, veri modemleri, acil durum haberleşme ekipmanları, Güç Dağıtım Sistemi, Operatör Konsolları Soğutma Sistemi, konsollar ve dağıtım birimleri gibi alt sistemler geliştirildi. Denizaltılar, 68,35 metre uzunluğa, 6,3 metre mukavim tekne dış çapına, 1850 ton deplasmana ve 40 personel kapasitesine sahip bulunuyor. Piri Reis denizaltısının 2022 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Proje kapsamında inşa faaliyetlerine devam edilen diğer 5 denizaltı ise 2027'ye kadar hizmete alınarak donanmanın gücüne güç katacak.
En önemli milli projemiz ve tüm hakları Türkiye’ye ait olan yerli otomobilimiz 27.Aralık.2019 tarihinde lansmanı yapıldı. 2020 yılı içerisinde Gemlik’te kurulacak fabrikayla birlikte üretime başlayacak olup, Ülkemiz için bir gurur kaynağı olacaktır.
İnce Karadeniz Gemisi Kaptanı Bora EKŞİ’nin görev yaptığı gemide sefer sırasında uğradı menfur bir saldırı sonucu genç yaşta hayatını kaybetmesinin üzüntüsü yaşandı. Merhum kaptanımıza Allah’tan rahmet, kederli ailesine sabır ve başsağlığı dileriz.
Saygı ve Sevgilerimle.